TRM / FRCM güçlendirme sistemi kompozitleri yapıların onarımı ve güçlendirmesinde yenilikçi ve sürdürülebilir bir çözümdür. Taşıyıcı yapı elemanlarının yüzeylerine güçlendirme harcı matrisi ve yüksek mukavemetli tekstil ile uygulanırlar. Tekstiller belirli göz açıklığı ve gramaja sahip alkali dayanımlı cam, karbon, bazalt gibi sürekli ipliklerden oluşur. Güçlendirme harcı olarak hidrolik bağlayıcı özelliğine sahip mevcut yüzeyle yüksek yapışma özelliği gösteren matrisler kullanılabilir. Birçok TRM güçlendirme sistemi matris olarak çimento esaslı harç içerdiği için literatürde karşımıza kısaltması FRCM (Fabric Reinforced Cementitious Matrix) olarak da çıkmaktadır.
Son yıllarıda özellikle tarihi yapıların onarım ve güçlendirmesinde sıkça kullanılan TRM / FRCM güçlendirme sistemi hızlı ve kolay uygulanabilirliği ile avantajlı bir güçlendirme yöntemidir. FRP sisteminde epoksi reçine yerine bu sistemde çimento ya da hidrolik kireç gibi bağlayıcılar kullanılır. Özellikle tarihi yapılarda yapılan uygulamalarda tarihi doku ile uyumlu doğal hidrolik kireç esaslı güçlendirme harçları kullanılır. Bu sayede hem yapıya çimentodan gelebilecek zararlı tuzlar engellenmiş olur hem de buhar geçirgenliği sağlanarak yapı nefes alabilir hale gelir.
1- Yüzey ve Ön Hazırlık
Uygulama yapılacak yüzey üzerinde eğer varsa boya sıva vs. malzemeler raspalanarak uzaklaştırılmalıdır. TRM / FRCM uygulaması mevcut tuğla ya da betonarme yüzey üzerine yapılmalıdır. Yığma yapılarda tuğlaların yüzeyleri görünür hale gelmeli eğer gevşek derzler varsa derz raspası yapılmalı ve bir miktar derzler açılmalıdır. Betonarme elemanda varsa kalıp yüzeyinde oluşan çimento şerbeti zımpara makinaları yardımı ile zımparalanarak beton içerisindeki agregalar görünür hale getirilmelidir.
2- Uygulama
Yüzey hazırlığında oluşan toz ve yabancı maddeler hava yardımı ile temizlenmeli, kuru ve tozsuz bir yüzey elde edilmelidir. Daha sonra uygulanacak harcın yapışmasını arttırmak için mevcut yüzey su ile nemlendirilmelidir. Nemlendirme işlemi sonrası yüzeyde hareketli halde su kalmamalıdır. Uygulama için ilk kat güçlendirme harcı mevcut yüzeye uygulanır. Sonrasında güçlendirme filesi harç içerisinde kalacak şekilde ve en az 20cm bindirmeli olacak şekilde uygulanır. Hazırlanan projeye göre ankraj uygulaması yapılır. Son kat güçlendirme harcı taraklı olacak şekilde uygulanarak son kat bitiş yüzey uygulaması için aderans sağlanmış olur.
Telif Hakkı © 2024 MATTESLAB - Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.