FRP (Fiber Reinforced Polymer), karbon lifli polimer ile güçlendirme geleneksel yöntemlerle yapılan güçlendirmelere kıyasla günümüzde sıkça tercih edilen yapı güçlendirme yöntemlerinden biri haline gelmiştir. Özellikle kolon, kiriş ve perde gibi betonarme yapı taşıyıcı elemanlarının sarımı ile bu elemanların takviyeleri sağlanmaktadır. Yapıların dayanıklılığını ve performansını arttırmak için başvurulan bu güçlendirme yöntemi, karbon elyaftan dokunmuş çeşitli gramaj ve dokuma yönüne sahip kumaşla, epoksi yapıştırıcı matrisin bir araya gelmesi ile oluşmaktadır.
Karbon plaka uygulamalarında ise karbon elyaflar fabrika ortamında belirlenen standartlarda pultrüzyon yöntemi ile özel epoksi reçineler ile lamine edilierek üretilir ve karbon plaka ile uyumlu özel yapıştırıcı epoksi reçineler ile sahada uygulanır. Bu güçlendirme yöntemi ile özellikle kiriş ve döşemelerde taşıma kapasitesi arttırımı sağlanır. Bunun yanında kolon ve perde gibi taşıyıcı elemanlarda düşey donatı takviyesinde kullanılır.
Karbon Kumaş + Epoksi Yapıştırıcı Reçine
Karbon Plaka + Epoksi Yapıştırıcı Reçine
1- Yüzey ve Ön Hazırlık
Uygulama yapılacak yüzey üzerinde eğer varsa boya sıva vs. malzemeler raspalanarak uzaklaştırılmalıdır. Taşıyıcı betonarme elemanın çevresindenki duvar, alçıpan vs gibi elemanlar kaldırılmalıdır. FRP uygulaması mevcut betonarme yüzey üzerine yapılmalıdır. Betonarme elemanda varsa kalıp yüzeyinde oluşan çimento şerbeti zımpara makinaları yardımı ile zımparalanarak beton içerisindeki agregalar görünür hale getirilmelidir. Yüzeydeki derin boşluklar R4 sınıfı çimento esaslı tamir harcı ile doldurulmalıdır. Köşe dönüşleri pahlanmalı ve keskin olmamalıdır.
2- Uygulama
Yüzey hazırlığı sırasında oluşan toz ve yabancı maddeler hava yardımı ile temizlenmeli, kuru ve tozsuz bir yüzey elde edilmelidir. Mevcut yüzeye yapışma dayanımı artırma amacı ile epoksi astar sürülebilir. Uygulama yapılacak bölgeye projede belirlenen özelliklerde karbon kumaş uygun ebatlarda kesilerek özel kumaş yapıştırma epoksi reçinesi ile mevcut yüzeye boşluk kalmayacak şekilde yapışması sağlanmalıdır. Uygulama sırasında epoksi reçine ve karbon kumaşın tamamen emdirilmesi için tırtıklı plastik ya da metal rulolar kullanılabilir. Son kat yüzeye tekrar reçine sürülerek karbon kumaş tamamen emdirilir. Epoksi reçine prizini almadan üzerine kumlama yapılır. Bu sayede uygulama üzerine yapılacak sıva uygulaması için aderans sağlanmış olur.
Telif Hakkı © 2024 MATTESLAB - Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.